Droge huid verzorgen? Types droge huid en beauty tips

Uitgedroogd, geïrriteerd, hyper reactief en roodheid.. zo kun je een droge huid definiëren. Gebruik jij deze woorden om jouw huid te beschreven? Ik hoop natuurlijk dat jouw huid in perfecte conditie is. Maar als je denkt dat jouw huid wel wat hulp kan gebruiken, laten we dan bekijken wat een droge huid veroorzaakt en wat je hier tegen kunt doen. Blijf leven zodat je straks alles weet over de juiste huidverzorging. Geniet ervan!

Wat maakt de huid droog?

In de meestal gevallen wordt de huid droog doordat het blootgesteld is aan slechte schoonheidsbehandelingen. Daarnaast komt het vaker voor op latere leeftijd. Met de tijd wordt de huid dunner en droger omdat het sneller vocht verliest dan vroeger. Soms komt deze conditie door hormonale fluctuaties en sommige ziekten zoals psoriasis en atopische dermatitis.

Typen droge huid

We kunnen de volgende typen droge huid onderscheiden:

  • Droog: ruw en mat oppervlak, dun en strak, veroudert sneller.
  • Super droog: gebarsten, strak, jeukt en schilfert.
  • Droog en gevoelig: dun, strak en reageert heftig op aanraken.
  • Droog en zonder beschermend laagje: de droogheid wordt veroorzaakt door het tekort aan talg (natuurlijk smeermiddel).

Oorzaken droge huid

Als je jouw huid niet regelmatig aanvult met water of als het problemen heeft met het opslaan van water zal het snel droog worden. De medische term voor een huid die water niet kan vasthouden is Transepidermal Water Loss, dit verstoort de natuurlijke beschermende laag. Ook verliest de huid meer vocht als het proces van keratinisatie geïntensiveerd is.

Wat verzwakt de beschermende functies van de huid?

De factoren die verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van de beschermende functies van de huid zijn:

  • UV-straling: hebben een negatieve invloed op de hydrolipiden barrière en de intercellulaire ruimten. Zonnebaden en de zonnebank dragen bij aan uitdroging van de huid.
  • Condities van het weer: lage temperatuur, vrieskou, sterke wind en airco vergroten het vochtverlies.
  • Wasmiddel: het gebruik van chemische wasmiddelen helpt mee aan het verwijderen van de hydrolipden barrière. Ook beschadigen wasmiddelen de vette verbindingen tussen de cellen.
  • Slechte huidverzorging.
  • Genetische afwijkingen.
  • Leeftijd: met het ouder worden verliest de huid het vermogen om water op te slaan samen met andere nutriënten die verantwoordelijk zijn voor het behouden van vocht in de huid.

Ik hoop dat je nu weet hoe je kan voorkomen dat jouw huid droog wordt.

Tags: , , , , ,

Aanbevolen voor jou

Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares