Het is tijd voor een nieuwe post in de categorie ‘Ik heb online iets geks gevonden en ik ga het testen’.
Deze keer probeer ik erachter te komen of het mogelijk is om je haar met zuiveringszout te wassen en wat voor invloed dit op het haar heeft. Als je wil weten of het voordelig kan zijn en een alternatief voor normale shampoo, lees dan verder. 🙂
PERSOONLIJKE VERZORGING MET ZUIVERINGSZOUT
Als je van ecologisch houdt ken je zuiveringszout waarschijnlijk al. Het wordt gebruikt voor allerlei problemen gerelateerd aan schoonheid. Een perfect, universeel en onvervangbaar middel dat op vele manieren gebruikt kan worden.
Waarom gebruiken we zuiveringszout in de persoonlijke verzorging?
- Het is een natuurlijke, antibacteriële stof die irritaties kalmeert, ontgift en grondig reinigt.
- Het heeft een alkalische pH. Dit betekent dat het de haarschubben verhoogt wat bijvoorbeeld helpt om verf uit het haar te krijgen (als je niet tevreden bent met de kleur). Ook helpt het de voedingsstoffen van maskers, conditioners en oliën beter te penetreren.
- Het gaat vieze geurtjes tegen waardoor het haar en de huid langer fris blijven.
- Het is een effectief middel tegen overmatig talg. Het kan gebruikt worden als een antibacteriële matterende poeder of droogshampoo.
Dit zijn de meest belangrijke eigenschappen van zuiveringszout, maar niet de enige. Je moet je realiseren dat zuiveringszout veel gebruikt wordt in verzorgingsproducten omdat het een effectief alternatief is voor cosmetica met chemische stoffen. Tegenwoordig gaan we bewuster om met de persoonlijke verzorging en zoeken we vaker naar natuurlijke alternatieven voor synthetische ingrediënten.
HET HAAR WASSEN MET ZUIVERINGSZOUT
Zuiveringszout gebruiken in plaats van een normale shampoo? Het werkt, maar je moet wel weten dat het niet zo schuimt als de shampoo die je gewend bent.
De manier waarop zuiveringszout werkt is vrij eenvoudig: het reinigt grondig omdat het een alkalische pH heeft en opent de haarschubben. Daardoor is een kleine hoeveelheid zuiveringszout in staat om de talg, cosmetische restjes, viezigheid en giftige stoffen te verwijderen. Zulke grondige reiniging is eens in de zoveel tijd echt nodig.
Let op! Overmatig gebruik van zuiveringszout biedt geen voordelen!
Dit is een vrij agressieve behandeling. Wanneer je dit te vaak doet kun je negatieve effecten ervaren. Het zuiveringszout kan het haar dan beschadigen en uitdrogen en de huid irriteren. Als je het eens in de zoveel tijd gebruikt levert het prachtige resultaten!
Ik gebruik het eens (soms tweemaal) per maand om de resten van cosmetische producten van mijn haar en hoofdhuid te verwijderen. Mijn normale haarverzorgingsroutine focust zich op het gebruik van shampoo zonder SLS en natuurlijke schoonheidsolie.
DIY SHAMPOO: HOE WAS JE JOUW HAAR MET ZUIVERINGSZOUT?
Het gebruik van zuiveringszout is niet erg anders dan het gebruik van shampoo. Het enige verschil is dat je zuiveringszout gebruikt in plaats van shampoo. Aan het eind spoel je het haar met een zure haarwas. Dit neemt niet veel tijd in beslag en is ook niet moeilijk.
Sommige mensen gebruiken een mix van water en zout (1 eetlepel zuiveringszout en een half glas water). Ik ga persoonlijk altijd voor een mix met shampoo.
Recept voor een grondig reinigende shampoo met zuiveringszout
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1 eetlepel shampoo (met SLS)
- Half glas kraanwater
Hoe was je het haar met zuiveringszout? Als eerste maak je de lokken vochtig. Doe vervolgens het mengsel in jouw haar. Masseer de hoofdhuid zacht om de shampoo en verspreidt het schuim over de gehele lengte van het haar. Wacht 2 minuten en spoel het haar twee keer uit. Gebruik als laatste een haarwas met azijn (of een andere zuur) om ervoor te zorgen dat de haarschubben weer sluiten en het haar gaat glanzen.
Leuk weetje!
Ik heb gemerkt dat mijn haar niet alleen schoner is door het wassen met zuiveringszout, maar het wordt ook minder snel vet. Hierdoor hoef ik mijn haar niet zo vaak te wassen.
En jij? Was jij jouw haar met zuiveringszout? 🙂
Geef een reactie