PEH in haarverzorging? Moet ik daar aandacht aan besteden?

Hoi!

Als het aankomt op haarverzorging gebruikt elk meisje en elke vrouw in het begin van de zoektocht naar bewuste haarverzorging producten met een bepaalde set voedingsstoffen. Dit zijn eiwitten, bevochtigingsmiddelen en verzachtende middelen, afgekort naar PEH. Als je de gewenste resultaten wil bereiken moet je weten hoe je ze op de juiste manier gebruikt. Ontdek hoe je de PEH balans behoudt.

PEH balans in haarverzorging

Als je graag mooi en gezond haar wil is de beste manier om dit te bereiken het gebruik van haarverzorgingsproducten die eiwitten, bevochtigingsmiddelen en verzachtende middelen bevatten. Dit  is cruciaal om de goede PEH balans te bereiken. Het komt er op neer dat bewuste haarverzorging afhangt van het combineren van voedingsstoffen die elkaar aanvullen. De volgorde van gebruik maakt ook verschil. Start met eiwitten, volg met bevochtigingsmiddelen en eindig jouw dagelijkse verzorgingsritueel met verzachtende middelen.

Eiwitten in haarverzorging

Eiwitten zijn aminozuren en biomoleculen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de structuur van het haar. De belangrijkste taak is het aanvullen van tekorten, het haar krachtiger maken en de natuurlijke krul verbeteren.

Eiwitten zijn ingedeeld in groepen, afhankelijk van de grootte van de moleculen waar ze uit opgebouwd zijn. Deze groepen zijn: aminozuren, eiwitten met laag moleculair gewicht en hoog moleculair gewicht eiwitten.

Eiwitten introduceren in de haarverzorging is verbonden met de porositeit van het haar. Haar met een lage porositeit kan volume verliezen als het behandeld wordt met eiwitten. Hoog poreus haar tolereert eiwitten beter, maar dit type haar is weer lastiger te stylen.

In de meeste gevallen vind je eiwitten in de vorm van haarmaskers of conditioners. De meest populaire eiwitten zijn zijde, collageen, keratine, elastine en tarwe eiwitten.

GOED ADVIES: Let op de hoeveelheid eiwitten die je gebruikt op het haar. Als je bijvoorbeeld teveel gebruikt raakt het haar makkelijk in de klit en is het lastig om te kammen. Ook wordt het haar dan broos.

Bevochtigingsmiddelen in haarverzorging

Bevochtigingsmiddelen zijn hygroscopische stoffen. De taak is om watermoleculen aan te trekken en in het haar op te slaan. Als bevochtigingsmiddelen niet met de juiste hoeveelheid water worden geleverd, halen ze het uit de omgeving, wat pluis en uitdroging van het haar veroorzaakt.

Het gebruik van bevochtigingsmiddelen hangt af van het weer en de vochtigheid. Als het slecht weer is moet je geen bevochtigingsmiddelen gebruiken. Als het goed weer is kan dit wel.

Bevochtigingsmiddelen koop je in speciale haarverzorgingsproducten bij de drogist. De meest populaire bevochtigingsmiddelen zijn: ureum, hyaluronzuur, glycerine, d-panthenol en aloë vera.

GOED ADVIES: Na het gebruik van bevochtigingsmiddelen moet je verzachtende middelen gebruiken om vochtverlies te voorkomen.

Verzachtende middelen in haarverzorging

Deze middelen voorkomen vochtverlies in de binnenste haarstructuren. Ze slaan water op in de lokken en beschermen het haar tegen beschadiging. Het gebruik van verzachtende middelen moet overeenkomen met de conditie van het haar. Met andere woorden, als de hoeveelheid verzachtende middelen voldoende is, mag je verwachten dat het haar glad en glanzend wordt. Ook gaat stylen dan makkelijker

Verzachtende middelen vind je in schoonheidsproducten en voedsel (boter, zonnebloemolie, olijfolie). Schoonheidsproducten die verzachtende middelen bevatten zijn oliën, maskers en conditioners. Verzachtende middelen zijn: arganolie, kokosolie, shea butter, siliconen en paraffine wax.

GOED ADVIES: Haar dat teveel blootgesteld is aan cosmetica met verzachtende middelen wordt vet.

Tags: , , , , , , , , ,

Aanbevolen voor jou

Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares